Точно година преди публикуването на новото издание на PISA (най-мащабното

...
 Точно година преди публикуването на новото издание на PISA (най-мащабното
Коментари Харесай

Учениците в България и по света през погледа на PISA

 Точно година преди публикуването на новото издание на PISA (най-мащабното проучване на когнитивните качества на децата по света), взехме решение да хвърлим взор обратно и да напомним какво ни демонстрираха данните от 2012 година - последната изследвана година.

Някои забавни обстоятелства за учениците в страната:

Българските възпитаници се подреждат на 49-то място от 66 страни съгласно резултатите по математика, четене и просвета. Резултатите на учениците от България са с 12% по-ниски по отношение на междинните резултати от учениците отразвитите страни членки на ОИСР2, което се равнява на закъснение от съвсем година и половина в учебно заведение. Българските възпитаници се подреждат директно зад Румъния, като в Европа по-лоши резултати са постигнали само Черна Гора и Албания. Учениците от България реализират по-слаби резултати по математика по отношение на всички прилежащи страни и изостават с съвсем 4 години и половина от учениците в Шанхай (Китай). Страната се показва по-слабо по отношение на други страни с по-ниски разноски за обучение (като да вземем за пример Румъния и Сърбия). Момичетата в България са с над година и половина по-напреднали по отношение на момчетата по четене. Разликата в развитите страни е двойно по-малка. Децата от селските райони в страната изостават с близо 3 години от своите връстници от градовете.

Значително закъснение във връзка с решаването на проблеми

Данните демонстрират обилни разлики в качествата на учениците по света да употребяват своите когнитивни умения, с цел да вземат решение проблеми в действителни обстановки. Оказва се, че учениците в някои страни с доста високи резултати по общите категории (математика, четене и наука) записват по-ниска от предстоящата дарба за решение на проблеми. Такива образци са Германия, Дания и Хонконг. В това отношение българските възпитаници се подреждат на нежеланото последно място. С други думи: учениците в България показват доста по-ниска дарба да употребяват своите познания, с цел да позволяват проблеми, по отношение на възпитаници от други страни със сходни резултати по математика, четене и просвета.

Момичетата по света се оправят по-добре от момчетата главно по четене, само че във връзка с разрешаването на проблеми момчетата водят

По-добрите резултати на девойките по отношение на момчетата в учебно заведение не е феномен, следен единствено по нашите географски широчини. Видима разлика се следи главно във връзка с резултатите по четене, където девойките по света реализират приблизително 7,2% по-високи резултати от момчетата. Разликата в България, обаче, е над два пъти по-голяма – 14,6%, което се равнява на повече от година и половина в учебно заведение. Важно е да се означи, че закономерността е тъкмо противоположната във връзка с разрешаването на проблеми. В цели 36 от общо 45 страни, за които има данни, момчетата се оправят по-добре от девойките. С други думи, момчетата демонстрират по-добра дарба да употребяват своите познания в действителни обстановки. Едно от огромните изключения в това отношение обаче е точно България. Освен, че изостават доста в резултатите по математика, момчетата в България записват и по-ниска дарба да позволяват проблеми по отношение на своите връстници от другия пол. Тази причинност е по-ясно изразена само в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Закъсняването за учебно заведение в България - проблем

Дисциплината е значим фактор за резултатите на учениците. Учениците по света, които са закъснявали 4 или повече пъти записват приблизително 12% по-ниски резултати по отношение на своите връстници без закъснения. В България учениците, които са закъснели единствено един или два пъти, реализират приблизително с 4% по-ниски резултати по отношение на своите връстници без закъснения, до момента в който учениците с 4 или повече закъснения в България реализират цели 15% по-слаби резултати по отношение на своите връстници без закъснения, което се равнява на закъснение от над година и половина в учебно заведение.

Положителни развития

Въпреки по-слабите резултати, които реализират, цели 80,4% от учениците в България декларират, че се усещат щастливи в учебно заведение. Това е по-висок % по отношение на междинния за учениците от развитите страни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. България е една от страните, които означават максимален прогрес в проучването през 2012 година Едва 5 страни регистрират по-голям прогрес по отношение на предходния отчет на PISA от 2009 година Подобрението се следи и при трите категории, като е най-добре изразено във връзка с резултатите по математика.

 ОИСР -  Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) съставлява организация на развити стопански системи с 34 страни членки.

 PISA -  Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA). Програмата е създадена от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) през 1990-те години като от време на време интернационално стандартизирано оценяване на 15-годишните възпитаници. PISA се организира през интервали от три години, като последните оповестени резултати са направени през 2012 година Оценяването обгръща три познавателни области: четене, математика и естествени науки. Във всеки стадий акцентът се слага върху една област, а другите две са показани релативно по-общо.

Автор: Стоян Христов

Инфо: www.infograf.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР